İstanbul Kitap Fuarı 1981 yılında Taksim Meydanındaki The Marmara Otel’inin büyük salonunda başlamıştı. Sonra Tepebaşı’na taşındı.
Beylikdüzü’ndeki devasa fuarın kalabalık yapısı, zahmetli ulaşımından bunalanlar “Ah nerede o eski kitap fuarları?” diye nostalji bulvarlarına vururlar kendilerini…
Trabzon’da 28 Kasım-2 Aralık 2018 tarihleri arasında Zorlu Otelde yapılan 6. Trabzon Kitap Fuarı, gazeteci Ömer Güner Anısına Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) tarafından düzenlenmişti. 1980’lerin kitap fuarlarını arayanlar için bu etkinlik biçilmiş kaftandı. İzdihama mahal vermeyen kıvamında bir kalabalık ile istediğiniz yazarla bir arada olma imkânı sağlıyordu.
Adına fuar düzenlenen Ömer Güner Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı olarak 2009’da hayata gözlerini yummuştu. Attila Aşut Ağabeyimiz “Ömer Güner Trabzon’un Mustafa Ekmekçi’si idi” diye onu tanımayanlara takdim ediyordu.
Bu yılki fuarın bir başka özelliği ise Trabzon ÇYDD’nin 25. Yıl dönümü olmasıydı.
Trabzon ÇYDD Başkanı Nilgün Osmanağaoğlu 25. Yıl Yemeğini açış konuşmasında bu hayırlı derneğe nasıl girdiğini davetlilerle paylaştı.
ÇYDD’nin kurulduğunu (1989) gazete haberlerinden öğrenmişti. Telefonu çevirip Türkan Saylan ile görüşmek istediğini söylediğinde “buyurun benim” yanıtını alınca çok şaşırmıştı. Ama daha büyük şaşkınlığı derneğin Beşiktaş’taki merkez binasına gittiğinde yaşayacaktı. Zili çaldığında kapıyı Türkan Saylan açacaktı. Türkan Hoca içerde tek başına ofis düzenlemesi yapıyordu! Masaları itiyor, sandalyeleri çekiyordu.
Trabzon ÇYDD’nin bu tarihi toplantısına (fuar ve yemek) ÇYDD Genel Başkanı Prof.Dr. Aysel Çeliker de katılmıştı. Aysel Hoca hem fuarda hem de yemekte birer konuşma yaparak hangi zorlukları aşarak bugünlere geldiklerini anlattı. Kitaplarını imzaladı.
Kitap fuarları yazarlar açısından okurlarıyla tanışma tartışma imkanı sağlar, tabii bir de meslektaşlarıyla buluşup hasret giderme… Trabzon Kitap Fuarı da böyle oldu. Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Mustafa Kemal Erdemol, Mine Söğüt’le imza ve söyleşi günlerimiz çakıştığı için görüşebildik.
Görüşemediğimiz değerli yazar dostlarımız Orhan Bursalı, Ercan Kesal, Latife Tekin, Nilüfer Açıkalın, Tayfun Pirselimoğlu gibi pek çok yazar Trabzon’daydı.
Benim açımdan en güzel sürpriz Attila Aşut Ağabeyimiz ile ilk kez karşılaşmamız oldu. Birlikte aynı gazetede yazıyoruz, telefonda konuşuyoruz, birbirimize e-posta yolluyoruz ama o Ankara’da ben İstanbul’da yaşadığımız için hiç görüşemiyoruz. Trabzon’da fuar vesilesiyle ilk kez görüştük. Hiç görüşmememize rağmen birbirimizi çok özlemişiz!.. Onun nasıl biri olduğu konusunda belli bir ön bilgim vardı. Görüp konuşup, birlikte zaman geçirdikten sonra onun ne kadar sevilip sayılası bir dost olduğunu daha iyi anlamanın mutluluğuyla Trabzon’dan ayrıldım. Bundan sonraki ilk Ankara seyahatimde Attila Ağabeyin ellerinden yanaklarından öpmeden dönmeyeceğime söz verdim. Ondan “Siyah Beyaz Yazılar”, “Günlerin Kıyısından” ve “Acının Külrengi” adlı kitaplarını imzalı olarak aldım.
Bir de Trabzonlu dostlar var tabii. Gazeteci Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu yeni çıkan kitabını imzaladı söyleşisinden sonra. KTÜ’deki dostlarımız Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ile epey zaman olmuştu görüşmeyeli. 2015’te Almanya’dan bu yana… O son derece içten bir doğa korumacıdır. Arhavili Karadeniz’in vefalı evladı. Dr. Ekin Kadir Selçuk ise benim manevi oğlum olur. Onunla Beykoz Sözlü Tarih çalışması yaparak üç kitap çıkarttık.
Bütün bu güzellikleri ÇYDD Trabzon Şubesi Başkan Yardımcısı Metin Serdar sayesinde yaşadık. Altı ay öncesinden her şeyi o ayarlamıştı.
Trabzon Kitap Fuarı bize zaman tünelinde sahici bir yolculuk yaptırdı.