Türkiye’nin “değerleri” denildiğinde akla ilk gelecek olanlar giderek azalıyor. Bu değerlerimizle ilgili hafta sonunda çok önemli iki toplantı var. İlki 23 Aralık 2017 cumartesi akşamı (bugün) Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü Fazıl Say salonunda saat 19.00’da Hıfzı Topuz için yapılıyor.
Atatürkçü Düşünce Derneği “2017 Aydınlanma Ödülünü” Hıfzı Topuz’a bu törenle verecek. Ödül töreninin bir başka anlamı var:
Hıfzı Topuz’un 95. yaş günü kutlaması da olacak!
Tam bir “Cumhuriyet Çocuğu” diyeceğimiz değerli meslek büyüğümüz Hıfzı Ağabey 1923 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Cumhuriyet ile doğdu, onun değerleriyle büyüdü hayatı boyunca da bu değerler ekseninde yaşadı, çalıştı, mücadele etti, hâlâ da ediyor… Bu açıdan verilecek ödül Hıfzı Topuz’a çok yakışan bir değerlendirme olacak.
Hıfzı Topuz 1942’de Galatasaray Lisesini, 1948’de de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1957-59 arasında Strasbourg Üniversitesinde “Devletler Hukuku ve Gazetecilik” alanında yüksek lisans çalışmasını tamamladı. 1960’da da Türkiye’nin ve Fransa’nın “İlk İletişim Doktoru” unvanını kazandı.
Hıfzı Topuz bu görkemli eğitim kariyerini hemen hiç kullanmaz, kendisini “gazeteci-yazar” olarak takdim eder. Zaten bütün yaşamı da gazetecilik üzerine çalışma yapmakla geçti.
Uzun yıllar Paris’te Unesco merkezli olarak çalıştı. İletişim üzerine sayısız ürün verdi. 1990’lı yıllarda Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra de büyük bir edebiyat külliyatı oluşturacak kadar çok kitap yazdı. Araştırarak yazmaya da devam ediyor. Kitap fuarlarında önünde uzun imza kuyrukları oluşuyor.
En son TÜYAP İstanbul Kitap Fuarında yine böylesi enerjik iki imza günü birden yaptı. Kendisine, yetmiş yaşına geldiği için artık imza günlerine katılmama kararı alan bir başka değerli yazardan söz ettiğimde, kaç yaşında diye sorduktan sonra onu gençliğine vurgu yaptı:
-Daha dünkü çocuk!..
Hıfzı Topuz olanca dinamikliğiyle yazmaya, çalışmaya ve Aydınlık bir Türkiye için mücadeleye devam ediyor.
•••
İkinci önemli toplantı 24 Aralık 2017 Pazar günü Adana’da Seyhan Otel’de yapılıyor. İlk baskılarını 1918 yılının Aralık ayında yapan Yeni Adana Gazetesi tam 100 yaşına basıyor.
Dile kolay, “100 Yaşında Bir Gazete” olmak. Türkiye’nin en eski gazetesi, kesintisiz olarak yayınına bugün de devam ediyor.
Hem de kurucusu Ahmet Remzi Yüregir öncülüğünde yayın hayatına başlıyor.
Ama gelin birlikte bir gazete çıkartayım diyerek değil…
Fransızların Adana’yı işgal etmesinden sadece beş gün sonra, göndere çekilen Fransa bayrağına bakarak karar veriyor Ahmet
Remzi Yüregir:
-Bu bayrağın indireceğiz!
Nasıl yapacaklarını soran arkadaşlarına da bir doğum müjdesi gibi açıklıyor:
-Gazete çıkartacağız!
İşte Yeni Adana gazetesin 100 yıllık hikayesi böyle başlıyor.
Bugün de başında yine aynı ailenin büyüğü Çetin Remzi Yüregir’in bulunduğu bir ekip tarafından günlük olarak yayınlanıyor.
Yeni Adana gazetesi bir sütuna sığmayacak kadar zengin geçmişe sahip. Geçtiğimiz yaz İZTV’deki Yakın Tarih kuşağı için gazetenin belgeselini yapmıştık. Günlerce çekim yaptık ancak 40 dakikasını kurgulayabildik. Haliyle yetmedi.
Pazar günü Adana’nın tarihinde en önemli yere sahip gazetenin 100. Yıl Kutlama töreni olacak.
Yeni Adana gazetesi ve gazeteci Hıfzı Topuz bu ülkenin temelinde bulunan Atatürk ilkelerinin günümüzdeki en köklü temsilcileri olarak yollarına devam ediyorlar.
Hıfzı Topuz 95, Yeni Adana 100 yaşında!