Siyasi partiler 14 Mayıs 2023 seçimlerine katılacak kadrolarını belirlediler. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) “istiap haddi” 600 kişi ile sınırlı. ANAP döneminde Meclis büyük bir tadilattan geçirilmiş milletvekillerinin oturacakları koltuklar ceylan derisi ile kaplanmıştı. Rengi de turuncu yapılmıştı. Eski Meclis’in ağırbaşlı havası “AVM sinemaları standartları” seviyesine yükseltilmişti!
Ülkemizdeki demokrasinin niteliğini değiştirmek mümkün olamıyor hiç olmazsa niceliğini hâle yola koyalım denilmişti.
Haliyle bu büyük operasyon tam olarak hiçbir işe yaramamıştı. Siyasi partiler kapatılmaya devam etti, milletvekilleri Meclis’ten gözaltına alındı!
Neyse bunların hepsi geçmişte kaldı. Daha güzel bir dönem için 2000’li yıllar beklendi. “A-han da budur!” denilerek hapishanede bile yatmış bir liderin peşinden topluca yürünerek Cumhuriyet’in 100. Yılına varıldı.
Beğenilmeyen o eski yıllarda 450 koltuklu olan Meclis 600 adetlik “milli irade ortamı” oluşturuldu. 14 Mayıs’ta sandıktan çıkıp da Meclis’e girecek 600 vekillik için bu defa toplam 18 bin 885 aday-adayı partilere başvurdu:
Müthiş bir demokrasi aşkı!
Tabii bu aşkın içinde (Nisan 2023 itibarıyla) 73 bin 379 TL’lik maaşın da biraz payı olabilir.
Hizmet aşkıyla yanıp tutuşan vekil adaylarının partilere göre dağılımı da ayrı bir gösterge… Bu vaziyet eskiden de aynı şekildeydi. Yükselişte olan partilere teveccüh artar, inişteki partilere ise azalırdı.
Demokrasinin ön kayıt aşaması itibarıyla iktidar partisinde bir kan kaybı söz konusu var gibi görünüyor. 2018 seçimlerinde AKP’ye 7 bin 329 kişi başvurmuştu, 2023 Seçimlerinde ise 6 bin 25 aday adayında kaldı! Oran olarak yüzde 18 uzaklaşmaya tekabüle ediyor.
CHP cenahında bir önceki seçimde 2000 aday Meclis için başvurmuşken 2023’te aday adayı akınına uğradı. Yüzde 75 artış ile 3 bin 500’e yükseldi!
Oransal artış kulvarında birincilik HDP-Yeşil-Sol Parti’de… 2018’e oranla 2023’te tam yüzde 86 milletvekili başvuru artışı var.
İktidarın “sorumluluk” almamış ortağı MHP’de de işler pek parlak değil. 2018 ve 2023 seçimleri için hemen hemen aynı sayıda vekil adayı kapılarını çalmış. Önceki seçimde 1815 iken bu yıl 1894’e yükselmiş.
İktidar cenahında var olan gerileme hem anketlerde hem de partilere olan yönelmede kendini gösteriyor. Bu olgu parti sözcülerinde “agresyon” yaratıyor. Kaybetmenin verdiği gerginlik, söylemi etkiliyor. O söylem de kaybetmeye bir adım daha yaklaştırıyor. Seçimlerde hangi parti Meclis’te kaç vekil kazanacak belli değil. Ancak belli olan bir şey var:
-Gidiyor, erimekte olan!